Nasze znaczkowe premiery to oficjalna informacja o istnieniu danego znaczka, ale też swego rodzaju zaproszenie do miejsc, które każdy turysta, a już na pewno łowca znaczków turystycznych, powinien odwiedzić. W ostatnim czasie w naszym wykazie znaczków powstała drobna luka, którą dzisiaj zapełniamy i ucinamy wszelkie spekulacje co do obiektu/znaczka który się w niej znajdzie.
Zapraszamy zatem do Zabrza do Szybu "Maciej", który rzecz jasna można zwiedzić. Po zwiedzaniu również na miejscu można się posilić, a później ruszyć do kolejnych miejsc na znaczkowym szlaku. Swoim pobytem w Zabrzu koniecznie pochwalcie się na naszym facebooku, a znaczek możecie zdobywać już od dzisiaj, bowiem jeszcze ciepły czeka na Was w wyznaczonym miejscu. Wszelkie dane adresowe obiektu, linki do stron itp. przydatne informacje znajdziecie klikając w poniższy link.
Szyb „Maciej” w Zabrzu to zespół obiektów i urządzeń dawnej kopalni Concordia. Początki wydobycia węgla w tym miejscu sięgają połowy XIX wieku kiedy to rozpoczęto eksploatację złoża. Wydrążony na głębokość niemal 200 metrów szyb spełniał głównie rolę szybu wentylacyjnego i odwadniającego. Obecna zabudowa szybu powstała w latach 20. XX wieku. Po II wojnie światowej obiekt ten wchodził w skład kolejnych kopalni m.in. „Ludwik”, „Rokitnica” oraz „Pstrowski”. Złoża węgla wyczerpały się w 1992 roku i wtedy zapadła decyzja o likwidacji całego rejonu Szybu „Maciej”. Ostatecznie jednak szyb przekształcono w głębinowe ujęcie wody. Zespół zabudowań wpisany został do rejestru zabytków, odrestaurowany i przystosowany do celów turystycznych. Największą atrakcją Szybu „Maciej” jest kompleks dawnej zabudowy, ze stalową wieżą wyciągową, na szczycie której znajduje się punkt widokowy. W maszynowni z kolei znajduje się elektryczna, dwubębnowa maszyna wyciągowa, a podobnych elementów wyposażenia w całym obiekcie można znaleźć znacznie więcej. W 2005 roku Szyb „Maciej” znalazł się na Szlaku Zabytków Techniki łącząc historię z nowoczesnością urozmaiconą ekspozycją muzealną. Śląskie obyczaje i tradycje wzbogacają działające na terenie obiektu bistro oraz restauracja serwująca charakterystyczne dla tego regionu dania.